
Doğumsal Kalp hastalıkları gebelikte kalbin şekillenmesi esnasında oluşan sorunlar nedeni ile doğum sonrasında ortaya çıkan problemlerdir. Bunlar çok çeşitli problemler olduğu için bulguları çok çeşitlilik göstermekle beraber hastanın morarması olup olmamasına göre iki ana gruba ayrılır.
Bunlar; siyanotik (morarmaların olduğu) doğumsal kalp hastalıkları ve asiyanotik (morarmanın olmadığı) doğumsal kalp hastalıklarıdır. Bu hastalıkların bir kısmı doğumdan sonra hemen bulgu vermesine karşın bazıları ise yaşam boyu bulgu vermez ve tesadüfi bulunabilir.
Bu hastalıkların tanınmasında EKG, ekokardiografi, angiografi ve kataterizasyon uygulanmaktadır.
Bu hastalıkların temel tedavi şekli cerrahi girişimlerdir. Ancak günümüzde sınırlıda olsa bazı problemlere girişimsel yöntemler ile müdahale edilebilmektedir. Cerrahi tedavi olarak uygulanacak prosedür ise hastalığa, hastanın yaşına, diğer organların durumuna ve yapılan bazı ölçümler sonucunda karar verilen bir durumdur. Çünkü bazı durumlarda tam düzeltici ameliyatlar uygulanırken, bazı durumlarda ise kısmi bazı yaklaşımlar veya düzeltici ameliyata hazırlık amaçlı ameliyatlar yapılmaktadır.
Operasyon esnasında herhangi bir sürpriz ile karşılaşmamak için hastanın çok iyi değerlendirilmesi ve tüm problemlerinin ameliyat öncesi ortaya konulması gerekmektedir.